Σήμα κινδύνου για τα σχολεία της Νεάπολης και όχι μόνο για αυτά! επιστολή της Γ΄ΕΛΜΕ


Γ ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                  
Πρ. Κορομηλά 51
Τηλ./FAX 2310-229389
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622                                  
e-mail:  gelmeth3@gmail.com

                                  Θεσσαλονίκη 7-06-13



Συνάδελφοι –σες,
Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Νεάπολης- Συκεών την  Τετάρτη 29/5  και ώρα 5 μμ στο δημαρχείο Νεάπολης   μοναδικό θέμα ήταν η «χωροταξική κατανομή των σχολείων του δήμου». Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ είναι και εκεί όπως και παντού  μειοψηφία στις ΔΕΠ.
Από την αρχή της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της  Γ ΕΛΜΕ_Θ  στη ΔΕΠ  κατέθεσε την εξής πρόταση: αφού κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις εκ μέρους του Δήμου και  διατυπωθούν  οι αρχικές σκέψεις και αρχές των μελών της επιτροπής να αναβληθεί η λήψη  των τελικών αποφάσεων για να τις  συζητήσουν- εκτιμήσουν όλοι οι φορείς που εκπροσωπούνται.
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Θώμογλου αρνιόταν επίμονα να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση μας και  διέκοπτε συνεχώς τις τοποθετήσεις μας.
Η πρόταση αυτή την οποία επαναφέρουμε  αφορά  στην αδήριτη ανάγκη να προσέλθουν επιτέλους οι δημοτικές αρχές  σε ουσιαστικό διάλογο  μεταξύ τους, με τους γονείς   το σωματείο και τους συναδέλφους αλλά και με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Δυτικής  Θεσσαλονίκης, διάλογο στον οποίο επανειλημμένα  η Γ ΕΛΜΕ –Θ τους έχει προσκαλέσει χωρίς ούτε  κατελάχιστον αυτοί να ανταποκριθούν.
Μετά  από τις επίμονες αιτιάσεις μας τελικά ο κ. Θώμογλου αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται  η μείωση τμημάτων στην πρώτη τάξη του 2ου Γυμνασίου  Συκεών κατά ένα (1) τμήμα.
Για την περιοχή της Νεάπολης   ο κ. Θώμογλου πρότεινε να γίνει μείωση των τμημάτων  της πρώτης  τάξης των Γυμνασίων  κατά (6) έξι τμήματα.
Η πρόταση αυτή  οδηγεί το μεν 2οΓυμνάσιο Συκεών σε μεγάλες περιπέτειες,  τα δε  Γυμνάσια της Νεάπολης που βρίσκονται στο στρατόπεδο Στρεμπενιώτη σε συγχωνεύσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους συναδέλφους αλλά  και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές.
Για μια ακόμη φορά δυστυχώς, οι θεσμικοί δημοτικοί  φορείς  παρενέβησαν  ως μη όφειλαν εκ του νόμου  για να υποδείξουν στην διοίκηση της εκπαίδευσης τον καθορισμό του αριθμού των τμημάτων των σχολείων. 
Εμείς σταθήκαμε για μια ακόμη φορά σθεναρά απέναντι  σε μια τέτοια πρακτική και υπερασπίσαμε με  αναλυτικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα τη δυνατότητα να διατηρηθούν σε ΟΛΑ τα σχολεία τα υπάρχοντα  τμήματα με ισόρροπη κατανομή του μαθητικού δυναμικού και με λογική μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα χωρίς να θιγούν τα τμήματα των σχολείων της Νεάπολης ετων Συκεών της Πολίχνης αλλά και του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης που απειλείται και αυτό ακόμη από τα σχέδια της ΔΕΠ και του προέδρου της!
Η ορθή χωροταξική κατανομή των μαθητών στα  Λύκεια και Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής μπορεί και πρέπει να  είναι εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της  κατεύθυνσης. Για μας τα όρια μεταξύ των Δήμων δεν είναι σύνορα εμπολέμων κρατών!  Όμως  οι δημοτικές αρχές  χρόνια τώρα  ελαστικοποιούν κατά το δοκούν την  χωροταξική κατανομή για να την χρησιμοποιήσουν  ως μοχλό επιβολής προειλημμένων  αποφάσεων εξυπηρετώντας τα σχέδια «πολλών αφεντάδων» αλλά και τα δικά τους για τη μείωση των εκπαιδευτικών λειτουργικών  δαπανών.
Επισημάναμε και συνεχίζουμε να επισημαίνουμε ακόμη στον κ. Θώμογλου αλλά  και στα υπόλοιπα μέλη της ΔΕΠ    ότι ο αριθμός των παιδιών που θα φοιτήσουν στην 1η Γυμνασίου από τα δημοτικά σχολεία των Συκεών επαρκεί για ΟΛΑ τα Γυμνάσια των Συκεών  χωρίς περαιτέρω καταργήσεις τμημάτων οι οποίες θα οδηγήσουν πολλούς συναδέλφους στην λεγόμενη «καθολική υπεραριθμία» και τελικά  στην απόλυση.
Όσον αφορά στα σχολεία της Νεάπολης προτείναμε να γίνει  κοινή συνάντηση μεταξύ των ΔΕΠ των δύο Δήμων με την παρουσία των διευθυντών  των σχολείων  και εκπροσώπων του συνδικάτου και της Διοίκησης ώστε να  διαμορφωθεί από κοινού η νέα διευθέτηση  της χωροταξικής κατανομής σε όφελος της διατήρησης της δυναμικότητας των σχολείων και της εξυπηρέτησης των μαθητών τους.

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά  πως η όποια λύση προκριθεί  πρέπει να  προκύψει μέσα από ειλικρινή  διάλογο και δεν επιτρέπεται να θέσει με κανένα τρόπο σε κίνδυνο τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας όπως δεν επιτρέπεται να διαταράξει τις σχέσεις των μαθητών με τα σχολεία στα οποία φοιτούν.

Αναμένουμε τις ενέργειες και της Διοίκησης της εκπαίδευσης που πρέπει να κινηθούν  προς αυτή τη κατεύθυνση.


Προτείνουμε για μια ακόμη φορά   τα παρακάτω:
                                                                    
Να συνεχιστεί αμείωτη η προσπάθεια και ο κοινός αγώνας για την ουσιαστική λύση της σχολικής στέγης στην περιοχή , με το χτίσιμο σύγχρονων σχολικών κτιρίων μεταξύ των οποίων  και 3ου Λυκείου στις Συκιές, στα οικόπεδα πουυπάρχουν. Άλλωστε αυτά θα αποτελέσουν ανάσα και συνέχεια στα ήδη πεπαλαιωμένα και γερασμένα σχολικά κτίρια της ευρύτερης  περιοχής που δεν καλύπτουν πλέον τις σύγχρονες  εκπαιδευτικές ανάγκες.
Να πραγματοποιηθεί νέα χωροταξική κατανομή Δήμο Παύλου Μελά και σε αυτόν της Νεάπολης – Συκεών, με την παρουσία  των δημοτικών αρχών, εκπροσώπων του γονεικού κινήματος της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και της ΕΛΜΕ, παίρνοντας υπόψη πρωτίστως την διευκόλυνση των μαθητών ώστε να διανύουν την μικρότερη δυνατή απόσταση από την κατοικία τους προς το σχολείο. Η νέα αυτή χωροταξική κατανομή πρέπει να στοχεύει, με δεδομένες τις εκρηκτικές συνέπειες της κρίσης στην περιοχή, στην ισοδύναμη κατανομή των μαθητών στα όσο το δυνατόν ολιγομελέστερα τμήματα των νέων σχολείων  ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η μελλοντική βιωσιμότητά τους.
Να αποκλειστεί κάθε περίπτωση συγχώνευσης σχολείων, σε μια περιοχή που δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα μαθητικού δυναμικού και όπου σχεδόν το μισό μαθητικό δυναμικό ενός Γυμνάσιου κάθε χρόνο μεταναστεύει σε άλλο δήμο.
Να εξασφαλισθεί η ολόπλευρη στήριξη των υπό ίδρυση καθώς και των μεταφερόμενων σχολείων έστω και στην προσωρινή, όπως ευελπιστούμε  μετεγκατάσταση, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε υποβάθμισή τους (λόγω κτιριακής υποδομής κ.τ.λ.π.) και να διασφαλιστεί ταυτόχρονα η ποιοτική τους λειτουργία.
Να δοθούν από την μεριά της Διοίκησης της Εκπαίδευσης εγγυήσεις για την άμεση και δεσμευτική κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των συναδέλφων στην οποία θα συμβάλλει η ισόδύναμη  χωροταξική κατανομή των μαθητών αλλά  και για την κάλυψη ως επί το πλείστον του εκπαιδευτικού τους ωραρίου στο σχολείο τους.
Για όλους αυτούς  τους λόγους  ζητάμε να μη γίνει καμμία συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων   η διαίρεση σχολείου από τους Δήμους και τα Δημοτικά διαμερίσματα Παύλου Μελά   Νεάπολης Συκεών και Ευκαρπίας  και ταυτόχρονα  οι δημοτικές αρχές να σταματήσουν  τις μονομερείς  ενέργειες και να προσέλθουν επιτέλους   σε ουσιαστικό διάλογο  με τους φορείς που ήδη αναφέρθηκαν.
Τέλος θέλουμε να  επισημάνουμε  ξανά στους συναδέλφους –σες  πως η μεγάλη μάχη που συνεχίζεται  για τη ζωή μας, την δουλειά μας αλλά και για το μέλλον του Δημόσιου  Σχολείου μας αφορά όλους και όλες, τώρα μάλιστα περισσότερο από ποτέ!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡ. ΤΡΑΝΟΣ                                                                           Γ. ΛΑΘΗΡΑ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!